ACMO Bedrijfsoverdracht

26 april 2011, Voorstel Weekers treft fusie- en overnamesector

Het plan van staatssecretaris van Financiën, Frans Weekers, om de renteaftrek van bedrijven met hoge schulden te beperken, heeft voornamelijk gevolgen voor de fusie- en overnamesector, dat schrijft het Financiële Dagblad dinsdag.

Voorstel Weekers
Weekers wil de excessieve renteaftrek beperken. Kopers van bedrijven mogen vanaf 2012 de rente niet langer verrekenen met de winst van het overgenomen bedrijf, maar alleen met die van de overnameholding.

Winstbelasting
Nederlandse bedrijven moeten naar verwachting per jaar meer dan € 2 miljard extra winstbelasting gaan betalen. Bedrijven die door private-equitypartijen met veel schuld zijn overgenomen lopen de kans niet meer te kunnen voldoen aan de renteafspraken met de banken.

Renteaftek
 “Alle projecties rond de financiering van de overgenomen bedrijven zijn op die renteaftrek gebaseerd”, aldus Willem Vunderink, fiscalist van KPMG Meijburg in het FD. Hij schat de kosten voor alle bedrijven die hun aankopen met veel schuld financieren op meer dan € 2 mrd. “De meeste komen krap bij kas te zitten. Dat is voor de bancaire sector niet fijn.”

Als voorbeeld wordt de Hema aangehaald, het warenhuis is voor 92 procent gefinancierd met leningen.

Bron: FD