ACMO Bedrijfsoverdracht

Voorbeeld reden boekenonderzoek en strategie uitzetten

(voorzitters)hamer rechter

Als het goed is kun je leren van fouten. Daarom schrijf ik hier over een (droevig) voorbeeld van een mislukte overname. Dit gaat over het failliet verklaarde Corso BV uit Tiel.

Casus, het bedrijf Corso

Corso is, of beter gezegd, was een bedrijf dat zich bezig hield met detachering, contractbeheer en payrolling van en voor ICT-deskundigen. Op de website staat te lezen dat het bedrijf twaalfduizend ICT-specialisten in het bestand had. Corso nam voor klanten ICT’ers op contract aan en zorgde voor de financiële afhandeling. Daarnaast zag het toe op het naleven van de fiscale en sociale wetgeving. Dit zowel voor ZZP’ers als voor mensen die in tijdelijk dienstverband wilden werken.

Geschiedenis Corso

Corso werd in 2011 overgenomen door het beursgenoteerde Amigoo, maar staat sinds mei 2013 weer op eigen benen. Directeur en aandeelhouder Jan van Soest, die na de verkoop een financieel belang had behouden in de onderneming, kocht het bedrijf terug. Reden voor de terugkoop zou verschil van inzicht zijn. (voorzitters)hamer rechterBij de verzelfstandiging werd Corso echter wel geconfronteerd met een grote achterstand in de administratieve verwerking. Dit had gevolgen voor de facturering en de factoring, waardoor de liquiditeit onder druk kwam te staan.

Op 11 november 2013 heeft de rechtbank Gelderland Corso BV failliet verklaart.

Leering uit de casus

Vlak na de overname in 2011 door splitste de het bedrijf zich weer af.

Als je samengaat, fuseert, zet de lijnen dan gezamenlijk goed uit. Maak een strategie en leg de afspraken vast. Dat kan problemen voorkomen.

Reden van faillissement is achterstand in de administratieve verwerking.

Ook al ken je je bedrijf heel goed, houd de voortgang van de administratie goed in de gaten; voer een boekenonderzoek -ofwel due dilligence- uit. Interpreteer de uitkomsten daarvan goed.