ACMO Bedrijfsoverdracht

Bedrijf starten? Startersdag KvK 2013!

Zoveel nieuws, zo weinig beschikbare woorden…
Een nieuwsbericht die ik veel zag terugkomen: “inschrijving bij Kamer van Koophandel betekent nog niet ondernemerschap voor de inkomstenbelasting”. In onderstaande behandel ik dat kort. Daaronder staat ander nieuws geschreven dat aan de KvK is gerelateerd.

Inschrijver KvK is niet altijd ondernemer

Logo van de Kamer van KoophandelAls ondernemer heb je bepaalde fiscale voordelen voor de inkomstenbelasting. In hoger beroep oordeelt Gerechtshof Arnhem-Leeuwarden dat met slechts een inschrijving in de KvK niet aannemelijk wordt gemaakt dat iemand ondernemer is. Ik verbaasde me dat iemand daarmee in hoger beroep ging; welke advocaat / adviseur heeft dat geadviseerd… In de uitspraak bleek dit door de rechter slechts zijdelings genoemd te worden en het leek me niet de hoofdzaak van het geschil met de Belastingdienst. De gevolgen van deze uitspraak waren echter wel zuur voor de belastingplichtige.

Over de KvK

Over de KvK gesproken, daarover is ook veel nieuws te vertellen… Ik wil u drie punten noemen:

Landelijke startersdag 2013

Allereerst, op zaterdag 2 november 2013 is de landelijke Startersdag van de KvK. Wij staan in Zwolle met een stand met gratis tips en advies. Dus als u voordelig wilt starten of al gestart bent: de toegang is gratis (maar aanmelden is gewenst).

Ondernemer voor de klas

Verder, in mijn vorige column kon u lezen dat we door de KvK verzocht werden in IJsselmuiden voor de klas een lesuur te verzorgen. Dit was (volgens mij) een succes voor de leerlingen, de docente en ik vond het ook leuk. Ik heb ook nog meer respect gekregen voor de leerkrachten die ca 30 kinderen discipline hebben bijgebracht.

Bezuinigingen KvK

Ten slotte, de KvK moet fors bezuinigen. Er komt een digitaal loket. In het ondernemersplein wordt straks bijna alles dat eerst ook mondeling bij de KvK en Syntens kon worden besproken, via de computer geregeld. En in 2017 zullen ze nog meer inkrimpen. Het zou jammer zijn als acties als voornoemde ondernemer voor de klas, de Startersdag, maar ook het accountantsspreekuur (waar we al jaren aan meedoen) het loodje zouden leggen. Terwijl 70% tot zelfs 93% van de informatie in een gesprek non-verbaal is. Emoticons zijn leuk, maar hoe gooi je non-verbale communicatie over de mail?

Bezoek ons zaterdag 2 november 2013 op de Startersdag in Zwolle; Hogeschool Windesheim (het X-gebouw), Campus 2-6, 8017 CA Zwolle.