ACMO Bedrijfsoverdracht

Laatste kans voor dit jaar; eindejaarstips

De laatste weken van het jaar gaan vaak sneller dan je denkt. Daarom vraag ik van de ondernemers Eindejaarstips nieuwsbrief 2013onder de lezers de aandacht voor een aantal zaken die u nu nog kunt regelen en uw aangifte over 2013 kunnen beïnvloeden (lees een lagere aanslag opleveren).

Investeren

Investeringen in nieuwe bedrijfsmiddelen die u doet in het 2e halfjaar van 2013, mag u voor 50% afschrijven in het jaar 2013. Heeft u een aantal kleinere investeringen te doen, doe die dan nog dit jaar. Want de drempel voor de investeringsaftrek is nu nog € 2.300 per kalenderjaar, maar als het Belastingplan 2014 wordt aangenomen, wordt dit vanaf 2014 € 2.500 per investering!

Auto

De grenzen waarbij een auto een lagere bijtelling oplevert worden per 1 januari weer aangescherpt. Voor een auto die in 2013 recht geeft op een lagere bijtelling, behoudt u 5 jaar lang die lagere bijtelling. Voor een auto met 14% bijtelling heeft u in 2013 mogelijk recht op de Milieu investeringsaftrek van 13,5% of zelfs 36% voor een auto met 0% bijtelling.

Belastingrente

De belastingrente gaat voor VPB ondernemers naar minimaal 8% en voor IB ondernemers naar minimaal 4%. Moet u veel bijbetalen over 2012 of 2013 laat dan een voorlopige aanslag opleggen. Een voorlopige aanslag over het lopende jaar kan worden aangevraagd tot 15 december.

Dividend

Bent u van plan om dividend uit uw BV uit te keren naar privé, wacht u dan nog even. Want in 2014 geldt een eenmalige verlaging van 25% naar 22% belasting (gemaximeerd tot € 250.000) en dat scheelt toch weer 3% ofwel max. € 7.500.

Verbouwing woning

De tijdelijke regeling van 6% btw op de arbeidscomponent in de verbouwingskosten van de woning wordt verlengd tot 31 december 2014.

Stamrecht

Dit jaar kunt u nog gebruik maken van de stamrechtvrijstelling, deze wordt geheel afgeschaft. In 2014 kunt u stamrechten ineens afkopen, waarbij u over 80% belasting betaalt en dat zonder de gebruikelijke strafheffing ofwel revisierente.

Werkkostenregeling

Voor het invoeren van de werkkostenregeling krijgt u wat langer de tijd namelijk tot 2015, het percentage van de loonsom wat u belastingvrij mag gebruiken voor vergoedingen wordt verhoogd naar 1,5%.

Rechtsvorm

De laatste weken van het jaar zijn ook nuttig om nog eens goed te (laten) kijken naar uw rechtsvorm, de algemene voorwaarden die u hanteert, uw verzekeringen etc.

Er zijn nog veel meer wijzigingen en tips te benoemen, maak daarvoor eens een vrijblijvende afspraak met een van onze adviseurs.

Ook kunnen wij een vrijblijvende offerte voor u maken, onze tarieven liggen gunstig, zeker als die worden vergeleken met die van de grotere kantoren.

Meer tips? Zie onze Eindejaarstips 2013.