ACMO Bedrijfsoverdracht

Cloud Computing

Een groeimarkt in de ICT is cloud computing. In Nederland wordt dit jaar 41% meer uitgegeven dan in 2010 en naar verwachting is dat in 2015 bijna 1 miljard Euro (bron: The METISfiles).

Cloud computing, wat is dat?Laptops in de lucht

De term “cloud” (vertaald als “wolk”) gaat over de communicatie tussen verschillende computers. Daarbij gaat de data niet meer via een vastgelegde lijn, maar via het internet. Een clouddienst is een IT dienst die ergens op het internet draait in plaats van op uw server. De meest verregaande vorm van uitbesteden van software is SaaS (Software As A Service). Daarmee besteedt u de applicatie, het ontwikkelplatform, het besturingssysteem, de machine en de dataopslag uit. Als u de applicatie niet uitbesteedt heet het PaaS (Platform As A Service) en alleen het huren van een virtuele server met dataopslag heet IaaS (Infrastructure As A Service).

Voordelen Cloud.

 

Het Nederlandse MKB meldt volgens een onderzoek van Microsoft dat cloud computing cruciaal is om te groeien. Volgens 58% biedt ze daarmee het hoofd aan de economische crisis. Het draagt bij aan de productiviteit, flexibiliteit en kostenbesparing. Daarnaast is de organisatie meer schaalbaar, duurzamer en bent u niet gebonden aan een locatie. Dat maakt het nieuwe werken en bijvoorbeeld het meekijken van uw accountant eenvoudiger.

Risico’s, voorbeeld:

Amazon, één van de grootste cloudaanbieders, had onlangs een grote storing. Het probleem werd nog groter doordat veel gebruikers hun mirror (back-up) bij dienstverleners hadden ondergebracht die goed met Amazon overweg konden. Wat ze niet wisten was dat ze hun back-up bij Amazon zelf hadden ondergebracht. Dat vertraagde de herstart enorm.

Onder het mom van reclame, maar eigenlijk als een soort van goedmakertje, bracht een popster (Lady Gaga) haar nieuwe album uit op Amazon; Vanwege de populariteit gingen de servers weer plat…

Risico’s ondervangen.

Ter bestrijding van terrorisme kent Amerika de Patriot Act waarmee zij alle informatie mag inzien die hun land passeert. Via de cloud kunnen gegevens over de VS gaan. Dat kan de vertrouwelijkheid van persoonsgegevens aantasten die volgens de privacywetgeving gewaarborgd moet worden. Ook de betrouwbaarheid zoals de back-up, de gegarandeerde uptime, het beheer en kwaliteit van de helpdesk zijn relevant. Ook moet u denken aan de reactiesnelheid van de software, uw internetaansluiting en de beveiliging van de gegevens.

Deze risico’s in de automatisering kunt u met uw aanbieder(s) afvangen in een SLA (Service Level Agreement).

Na het afstemmen, kunt u profiteren, ofwel “achter de wolken schijnt de zon”.