ACMO Bedrijfsoverdracht

Na de overdracht

U heeft uw onderneming verkocht en bent in meer of mindere mate tevreden. De overeenkomst is nagekomen en u hoeft geen werkzaamheden meer te verrichten voor de onderneming, noch voor de koper.

Estate planning

Uw leven zal er nu anders uitzien. U kunt van uw vermogen genieten en ‘met (vervroegd) pensioen’. Of u zoekt een nieuwe uitdaging door een ander bedrijf te starten of over te nemen. Uit onderzoek blijkt dat succesvolle ondernemers vaak meer dan één onderneming hebben opgericht of gekocht. Maar misschien wilt u in loondienst gaan werken.

Hoe het ook zij, u komt in een ander levensritme.
En uw inkomensbron verandert.

Het is verstandig om de situatie te evalueren en de huidige stand te overdenken om de toekomst verder te plannen. Als u vermogen heeft opgebouwd, wilt u dit veilig stellen. Misschien ontvangt u nog inkomen uit de verkochte onderneming, doordat u het pand verhuurt. Of rente op de obligaties of spaartegoeden.

U wilt weten waar u aan toe bent. Daarom kan er een financieel plan worden opgezet dat belastingtechnisch positief uitpakt. Daarbij worden de uitgangspunten die bij het verkoopbesluit zijn benoemd heroverwogen. Dit noemen we estate planning.

In de praktijk zien we dat oud-ondernemers hun verkochte onderneming maar moeilijk ‘met rust’ kunnen laten. U bent gescheiden van een emotionele band en dat kost tijd om te verwerken. Aan de andere kant kan door de voortzetter of een andere ondernemer uw inzicht op prijs worden gesteld. Hoewel u zich al voor de maatschappij heeft ingezet, kan uw inbreng een goed gevoel geven. Als u een partner heeft moet die waarschijnlijk ook even wennen dat u nu meer tijd voor hem of haar heeft…