ACMO Bedrijfsoverdracht

Voorbereiden van de eigen onderneming

Uit de inventarisatie van de overwegingen om een onderneming te kopen en na het formuleren van de koopvoorwaarden, volgen de mogelijk te ondernemen stappen. Uitgaande van het slagen van de koop, kunt u zich hier al vast op voorbereiden. Als u een al een onderneming heeft, kan dit daar invloed op hebben. Maar ook in uw persoonlijke situatie kunt u voorbereidingen treffen

Redenen om de overname voor te bereiden

Eigen onderneming

U kunt u uw eigen organisatie voorbereiden, waaronder het inlichten van het personeel, het flexibeler maken van het bedrijf om één en ander in te passen en het optimaliseren van de juridische structuur. De verkoper zal overigens meer moeite doen om de onderneming verkoopklaar te maken.

Persoonlijk

Ook in de persoonlijke sfeer kunt u voorbereidingen treffen; als u een partner heeft, kunt u draagkracht creëren en enthousiast maken over het voornemen. Voornamelijk bij aanvang zullen de inkomsten minder zeker zijn, waartoe u alvast kunt sparen. Ook moet u erop rekenen dat u, vooral in het begin, meer tijd kwijt bent met het ondernemen. Daar moet u ruimte voor vrijmaken in uw agenda.

Als u zich gedegen voorbereidt, zal de verkoper meer geneigd zijn u de onderneming te gunnen. En de gunfactor is van een niet te onderschatten waarde.