ACMO Bedrijfsoverdracht

Robot, de economie 4.0

De laatste tijd horen we veel over robotisering. Twee tot drie miljoen banen gaan de komende jaren verloren. De beroepsbevolking bevatte (in 2012) 7,8 miljoen mensen. Minimaal een kwart van de banen wordt dus ‘overbodig’. Ach, ik zie mijn tijd wel uit… Dat dachten een heleboel mensen 20 jaren geleden ook. Maar inmiddels kun je haast geen betaling meer uitvoeren zonder computer.

Lopende robot van Honda, ASIMOOp wie van toepassing

Het zijn niet alleen de laagopgeleide banen die gevaar lopen door de robotisering. Maar ook / juist mbo’ers (1,3 miljoen) en medewerkers in de sectoren economie, recht en management (0,8 miljoen) en techniek (0,5 miljoen).

Bronnen

Voornoemde cijfers komen na studie door een collegakantoor. Minister Asscher zei iets soortgelijks (nota bene vlak na het begrotingsafspraken met het thema “meer werkgelegenheid “). Voormalig tweede kamerlid Vermeend noemde dit ook bij het aanvaarden van zijn leerstoel.

Maar ziet u het zelf ook niet? Robotmaaiers, drones, Google-glasses en 3-d printers zijn nu al te koop. Het Amerikaanse leger wil dat in het jaar 2020 30% van de grondtroepen uit robots bestaan. Google experimenteert al een poosje met de zelfrijdende auto. In Azië komt de vergrijzing eraan, waarop ze nu al concrete maatregelen nemen.

Angst of hoop?

U hoort dat uw baan misschien op de tocht staat. Beangstigt dit u?

Door de industriële revolutie werd menselijke arbeid ook vervangen door machines. Maar na de industriële revolutie is de kinderarbeid afgeschaft, werden kortere arbeidstijden mogelijk en ging de welvaart omhoog. Misschien is dit ook de oplossing voor de vergrijzing en steeds hogere AOW-leeftijd?

Wat kunt u hiermee

Stel u heeft een taxicentrale. Nu rijden de taxichauffeurs, straks zijn die niet meer nodig. Kan een secretaresse vervangen worden door een slimme telefooncentrale en verdergaande digitalisering? Dit zijn slechts een paar toepassingen die eraan komen. Regeren is vooruitzien!

Vragen hoe u de bedreiging kunt omzetten in een kans? Neem contact met ons op.