ACMO Bedrijfsoverdracht

Blog: Bitcoins, een trend

Bitcoins, Minen en Blockchains

afbeelding munt B met digitale tekensMijn zoon (14) zei me vorige week dat hij geld wilde gaan verdienen met het Bitcoin minen. Ik bedacht me geen moment en zei dat hij de stroomrekening daarvan dan ook mocht betalen.
U leest het goed, dit artikel gaat over de Engelse woorden: Bitcoin minen. In de volgende paragraaf zal ik uitleggen wat Bitcoins en minen is en wat blockchains daarmee te maken hebben.

Wat zijn bitcoins?

Een Bitcoin is een soort cryptocurrency, in het Nederlands cryptogeld of cryptovaluta. Crypto betekent dat het versleuteld is en currency dat het over geld gaat. Het is een digitale munteenheid. naast Bitcoin zijn er heel veel cryptocurrencies. De waarde van deze valuta variëren en die is afhankelijk van de schaarste ervan en de koers is afhankelijk van het vertrouwen die de gebruikers erin hebben. Er zijn zelfs digitale valuta’s die meerdere cryptocurriencies in hun portefeuille houden, waardoor het risico op fluctuaties wordt verdeeld.

Wat is Minen?

Het minen, ofwel delven (of mijnen), is het vastleggen en controleren van het kasboek (of grootboek) van de cryptocurrency die in een wallet (ofwel portemonnee) zitten. Alle miners hebben dat hele kasboek op hun computer staan. Daarvoor krijgen ze een kleine vergoeding. De miners hebben software die versleutelde stukjes data vastleggen en maken, die blockchains heten.

Wat is een Blockchain?

Een blockchain is een ketting van blokken data welke opeenvolgend en uniek zijn. Een opvolgend blok wordt mede gebouwd met de code van het vorige blok, waardoor de historie niet gewijzigd kan worden. Daarnaast kunnen degenen die de afspraken met elkaar vast (laten) leggen, anoniem blijven. Ook is het transparant, aangezien iedereen de transactie terug kan vinden en kan controleren. De blockchain techniek bestaat al jarenlang, maar pas nu zien we de mogelijkheden en toepassingen ervan. Een blockchain zorgt ervoor dat informatie ongewijzigd blijft zonder dat derden dat hoeven te controleren. Denkt u eens aan het register die het kadaster bijhoudt?

Gevaren

Onlangs waarschuwde de AFM (autoriteit financiële markten) al voor de luchtbel die er kan ontstaan bij de cryptocurrencies; er wordt geld gecreëerd uit niets. De cryptocurrencies staan niet onder toezicht. En geld bij de banken hebben bepaalde garanties. Ook zou er een code gekraakt kunnen worden. Bij de huidige technologie lijkt dit onmogelijk maar er zijn processors in de maak die de huidige versleuteling misschien kunnen kraken. En er bestaan nog meer gevaren van cryptocurrencies.

Ten slotte…

Dit artikel vertelt niet alles over digitaal geld, maar wil u bewust maken van een trend.
En hoe het nu bij mij thuis gaat met het minen van bitcoins? Toen mijn zoon zei dat hij het alleen even wilde proberen om te zien hoe het werkt en geen geld ging beleggen in de cryptocurrency, vond ik het wel goed. Zulke lage studiekosten heb ik nog maar zelden gehad.
Maar toen hij las dat hij de door hem zelf gebouwde computer een hele dag aan moest zetten voor dat hij iets ging verdienen, was hij bang voor de afschrijving op zijn computer…