ACMO Bedrijfsoverdracht

Investeren in Innoveren

Het is een open deur om te beginnen te zeggen dat het economisch gezien barre tijden zijn. Maar een probleem heet een probleem omdat het opgelost kan worden. De overheid doet er al iets aan, denk bijvoorbeeld aan de lage btw op de arbeid voor renovatie van woningen.

Maatregelen

SleutelDit artikel is bedoeld voor de ondernemers en wat ze kunnen doen tegen de uitwerkingen van de economische storm.

Bezuinigen

Aan de ene kant kunnen bedrijven bezuinigen, waarover we al in 2009 een uitgebreid artikel hebben geschreven. Zie onze website onder nieuwsbrieven.

Innovatie

Innoveren lijkt het tegenovergestelde van bezuinigen, omdat dit de uitgaven verhoogt. Realiseer: “De cost gaet voor de baet uyt”. In deze tijd zijn er bedrijven die het beter doen dan de rest. Vaak komt dit omdat ze innoveren.

Zo sprak ik vorige week een ondernemer die een nieuw product uitbrengt op het gebied van beveiliging. Hij combineert de trend (dat er veel groot materieel wordt gestolen) met innovatie (nieuw ‘intelligent’ product ontwikkeld) en duurzaam ondernemen (gestage groei uit klanttevredenheid).

Fiscale voordelen

De overheid helpt u ook.

Met ingang van 2013 zijn de voorwaarden om een innovatie in de innovatiebox te plaatsen vereenvoudigd. Als u dit ‘forfait’ toepast, wordt de winst tot € 25.000 slechts met 5% vennootschapsbelasting belast. Over de bestaande regeling vindt u op onze website al een uitgebreide beschrijving.

Daarnaast wordt binnenkort besloten dat ondernemers in 2013 de investeringen kunnen afschrijven tegen 50% (in plaats van de normaal gesproken 20%). Daarmee wordt een belastingvoordeel in de tijd naar voren geschoven. Bij rechtspersonen vraag ik me echter wel af welke gevolgen dit heeft voor het uitkeren van dividend als u waardeert op fiscale grondslag, al helemaal bij BV’s (gezien de uitgebreidere aansprakelijkheid ingevolge de Flex-BV)…

Ten slotte, als u exporteert wordt er binnenkort waarschijnlijk een maatregel van kracht om de exportfinanciering / kredietgarantieste verbeteren.

Zo een aantal maatregelen waarmee u uw winst kunt behalen. Vraag hoe het kan én profiteer ervan.