ACMO Bedrijfsoverdracht

Waarom 1 oktober een belangrijke datum is…

Als accountant dien je gelijk na de zomervakantie weer in de startblokken te verschijnen. In de periode na de zomer tot aan 1 oktober is het bij een accountantspraktijk namelijk altijd druk. Dat heeft mede te maken met de magische datum van 1 oktober. Dat is de datum, dat er 9 maanden verstreken zijn vanaf 1 januari.Outlook agenda, inplannen beoordelen rechtsvormEn goedgekeurd is dat het verwisselen van de rechtsvorm van eenmanszaak / vof naar BV en ook andersom, maximaal 9 maanden mag terugwerken. Dat wil dus zeggen dat als u vóór 1 oktober een BV (besloten vennootschap) opricht of een besluit daartoe deponeert bij de Belastingdienst, u ervoor kunt kiezen om dit al met terugwerkende kracht vanaf 1 januari te laten ingaan.

Van de VPB naar de IB:

Bij een terugloop van de resultaten van uw onderneming is het zinvol om te toetsen of u wel in de BV moet blijven zitten; Of dat het voordeliger is om deze rechtsvorm in te wisselen voor de eenmanszaak / vof (vennootschap onder firma). De ondernemers in de inkomstenbelasting genieten van een aantal aftrekposten die de ondernemer in de BV niet heeft. Het hangt van meerdere factoren af, of het in uw situatie voordeliger is om uit de BV terug te keren. Specifieke aandacht moet er zijn voor in eigen beheer opgebouwde pensioenen, deze kunnen niet mee naar de eenmanszaak.

Van de IB naar de BV:

Bij de ondernemers die stijgende resultaten kennen zien we een beweging van de eenmanszaak / vof naar de BV. Immers, wie wil er een groot deel van zijn winsten zien ”verdampen” bij een heffing van inkomstenbelasting van 52%? In de BV is het tarief 25% bij winsten hoger dan € 200.000 en daaronder 20%. Daarbij moet er wel eerst een gebruikelijk loon worden uitgekeerd naar de aandeelhouder van minimaal € 43.000 of zelfs hoger. Bestaat uw omzet uit uw eigen arbeidsuren dan geldt de afroommethode om uw loon vast te stellen. Maar over het bedrag dat na uitkering van uw loon resteert, is dus aanzienlijk minder belasting verschuldigd. Keert u daarna een deel van de winst uit naar privé, dan betaalt u nog wel 25% belasting (aan dividendbelasting en inkomstenbelasting).

Meer redenen:

Vanwege de beperkte ruimte in dit artikel ga ik voorbij aan de overige redenen om juist voor de BV als rechtsvorm te kiezen, zoals de beperking van de aansprakelijkheid in privé. Maak dus regelmatig voor u zelf de afweging of het zinvol is van rechtsvorm te veranderen. Mocht het inplannen hiervan lastig voor u zijn, zet dit dan als terugkerende taak in uw agenda. U begrijpt het al: doe dit dan uiterlijk ergens in de maand september.

Neem contact met ons op voor een advies in uw situatie.